Sunday, August 14, 2011

Tomyam

TOMYAM ala-intan

bawang putih 1/2 labu [ketuk]
bawang besar 1 labu [potong2]
serai 4 batang [ketuk]
kobis bunga
carrot
baby corn
tomato
limau purut  [airnye je]
daun limau purut
cili api byk2
tomyam paste NONA [saye mmg selalu guna nona...kaw !]
ayam+udang
garam+aji [kalu suke la]

-first thing....tumis bawang putih sampai wangi...then masukn serai
-agak2 da wangi...masukn ayam+udang
-letak air bile da ayam+udang da kecut sket
-campurkan tomyam paste+perahan limau+garam......biar cukup 2 rase...biarkan gelegak jap
-tambahkan semua sayur mayur di atas ke dlm kuah tomyam tu
-kalu tambah awal2...takut2 sayur ti jd over cooked plak...xbest tau!
-masakla sampai ok....sesedap rasa kamu org...
-kalau saye...tomato tu saye letak bile tomyam da betul2 masak...bila da padamkan api....

hihihihih
[bukan ke saye kate xnak tulis kuantitas ingredients ke tadi??????]
ignore it

ok...
utk tomyam kali ni saye makan dgn bihun
sbb mcm xde selera nak berbuka dgn nasi...

tapi pic kat bawah nih di amik mase sahur...kebetulan ter lebih sudah tomyamnya...
foward utk sahur je la...hihihihih
rajin kan i?????

sekian


No comments:

Post a Comment