Thursday, March 31, 2011

happy weekend~~


HAPPY WEEKEND GUYS~

senyum =)


senyum
tak perlu kata apa-apa

xtau ape yang tak kena dgn org yang payah sgt nak senyum
xtau ape yang xkena pada org yang suka mengata org
then...mula la buat muka kelat
f.y.i....tak cantek okai~~

xpe
yang pentimg saye da senyum pada org
dan org2 itu pun senyum balik pada saya
sejuk hati saya pagi ni
sesejuk aircond yang macam da bocor aje tahap kesejukkanye
seeejjjuukkk~~



Monday, March 28, 2011

penat ibu aishah pikir...cari gambar mane nak cilok
nak letak dlm entry nih...
gambar model tudung ariani @ ala2 ariani ke...
tapi, takut plak nati kena saman
mane la tau kan...

so..
meh kite letak gambar diri sendiri je
walaupun xberapa comel...
xpelakan..sape lagi nak hargai diri kita selain kite sendiri kannnn..
 untuk mengelakkan dari terasa kembang sorang2, ibu aishah pilih
gambar yang ade aishah sebagai model sampingan...
so, sila la tengok gambar yang satu nih..
.
.
.
.
.
.
.



uuurrmm...
motif ibu aishah letak pic nih??

sila maklum, yang di atas td cuma intronya saja yee..
[menyusahkan org je la ibu aishah nih..penat bace_______mcm ade yg membaca..jgn perasan okai!]

ok..ok...
sila fokus pada nawaitu asal entry ini di buat

senarnye
terbitnya entry nih di sebabkan oleh
'Perutusan Menteri Besar Terengganu'
mengkehendaki smua gomen staff untuk pakai tudung putih [bg yg pompuan je la..yg lain2 i x amik tau ok!]
selama 40 hari..
mase tu ibu aishah da pening..
mane cekau nih...sehelai pun tarak!!!
time tu hari Rabu..petang da pun baru dpt tau
so, esoknya ibu aishah redah pakai tudung kaler suke suki
[mmg nak kena buang negeri nih]
org di opis da mula membeli tudung putih
ade yg siap booking di ariani..
K.Zura kami [tokey tudung z&z] dtg bawak tudung2nya
smua kaler putih
terliur gak rasenye

tapi...
tahan dulu ibu aishah..
kena dapatkan approval dr big boss
so..mula la sessi balas membalas sms

ibu aishah: abg, aci x saye pakai tudung ala2 ariani tu?..just for these 40 days..[percubaan yang senarnye saye da tau ape jawapan en.hubby]
abi aishah: I'm so sorry sayang..The answer is NO
ibu aishah: its ok.

then..
da final is...no

so, akibat dr jawapan itu
terhasil la nih...
.
.
.
.
.
.


amik kau! borong terus....biar puas ati...xpe, en.hubby pon suke tau!

en.hubby mmg xbagi keizinan saye utk pakai tudung seperti diatas [pic awal2 td] ke opis
sekali kali TIDAK
kalu dgn die, ok..xkisah

reason...TAK CANTIK!
TAK SESUAI
tapi bile dgn die, ok plak..
xpela...saye xkesah pun
xkesah pun kalu org cakap saye out of date
mmg pon!
org pakai kebaya la...kurung moden la.
saye still pakai baju kurung...hari2 okai!
xkesah...sbb en.hubby suke saye berbaju kurung
sgt suke!

so..
bile org ckp xsuke lelaki mengongkong
saye iyekan saje
tp jauh di sudut hati saye
itu fungsi suami ke atas isteri
keutamaan isteri adalah suami
apa saja dr suami [yg baik2] wajib isteri ikut!
restu suami adalah restu Allah
murka suami adalah murka Allah
[saye pernah dengar ni dlm kuliah subuh...xigt bila dan di mana..yg pasti dah lame]

Alhamdulillah...
xsedikit pun rase terbeban
setakat ini...semoga Allah pelihara rasa hati saye begini

saye xsanggup bahu kiri suami senget menanggung dosa saye
saye xsanggup suami terasa susah untuk mendidik saye
malu saye kalu begitu~~!
bila die meminta begitu, xrela rasenye nak menolak
bukan die mengarah kepada dosa

pada siape lg die nak meminta kalu bukan isterinya[intan]
tu pun, xsepatutnya di minta2
harus ingat sendiri wahai isteri [intan]

titik

mane pergi signiture intanlea????



14.3.2008


14.3.2008


HAPPY ANNIVESARY
yang ke 3
14.3
i.love.you
da jadi back dated la plak
di sebabkan kejadian aishah yang demam teruk
menyebabkan seisi rumah jadi kelam
abi yang baru sampai di cyber, patah balik ke trganu
minggu tu jugak kami sekeluarga terbang ke cyber
melawat cousin kami yg sakit
 sungguh penat minggu annivesary tu..

                                                                       wat a bz week
lansung terlupa pasal anni kami
xpela
boleh di maafkan

so
doa saye untuk perkahwinan kami...
[sebenarnye doa saye setiap kali semayang di rumah]

Ya Allah..
semoga kau peliharakan perkahwinan kami
Kau tetapkanlah kasih sayang dalam hati kami
jauhkan kami dr segala kesempitan dan kesusahan
Kau luaskan la pintu rezeki kami
limpahkan rumah tangga kami dgn rahmatMu
semoga Kau pandukan jalan kami ke jalan yang di redhai Mu
amin...

saye mmg xpandai nak susun ayat
ape yang terlintas itu la yang terucap bila berdoa
xpe...







Thursday, March 24, 2011

COMELLOTE NEW BORN CONTEST by Amieylee & Iedaremy





contest


ini first time ever ibu aishah join contest dlm blog
saje try nasib
bile terpandangkan contest nih kat blog kak hanie
terus terdetik nak join

xterlalu berharap
tapi saje2 mencuba nasib
nila gambar si kecil hati manis ibu yg ibu pertaruhkan...ecececece


ni waktu aishah umur 1 HARI.


NAMA IBU:: INTAN ZULLIANA YUSSOF
NAMA ANAK:: AISHAH HUMAIRA ROSMAN
UMUR ANAK:: 1 TAHUN 2 BULAN

GUD LUCK YER!~~

Tuesday, March 22, 2011

gud morning!!!~~


ibu pon xpaham
aishah, kalu kat umah cyber mesti sgt baik
sgt behave
nak tido xpayah nak bawak g jalan dulu
xpayah pakai buai pon..

sungguh senang kamu ye

tapi...
bile di terengganu...buat hal kamu ye
xpelah..
selagi tok abah boleh ikutkn
[hihihi...bukan ibu ke??]



an evening

an evening with my chenta hati
igt nak tgok hot ballon
tp cuaca xmengizinkan kami
so, kami tgok dr jauh
tu pun da lewat ptg...dpt tengok hot ballon nak landing je
xkisah la...




posing terbaeeeekk punya!

aishah xbleh turun sbb xde kasut



abi xlarat da nak layan aishah ats dukung..
ikut suka kamu la sayang



muka geram nih..xbleh nak main sbb smua mainan basah




another pose from them...syg u all la!



da gelap la yang...
jom la...cakap nak dinner



AISHAH AND BALL















Monday, March 21, 2011

kuruskan badan..jom~

Pemakanan

  • Penting: Kadar pemakanan mesti dikawal dengan lebih teliti supaya kalori masuk < kalori keperluan badan anda (belajar caranya di sini)
  • Kadar ratio calorie carbs:protein:fat adalah lebih-kurang 50:35:15 (ingat: 1g protein/carns = 4 calorie, BUT 1g fat = 9 calorie)
  • Secara ringkas:  jumlah carbs adalah sederhana, protein masih tinggi pemakanan lemak adalah rendah.
  • Masih makan 6-7 hidangan seimbang (balanced meals) sehari. Setiap hidangan harus mengandungi carb, protein dan lemak. Berikut adalah contoh jadual pemakanan:
    • 8:00am: Sarapan pagi
    • 10:30am: Snek 1**
    • 1:00pm: Makan Tengah Hari
    • 4:00pm: Snek 2**
    • 5:30pm: Hidangan Sebelum Sessi Senaman*
    • 6:00pm: Sessi Latihan*
    • 7:30pm: hidangan Selepas Sessi Senaman*
    • 8:30pm: Dinner
    • 10:30pm: Snack 3**
* Hanya pada hari workout sahaja
** Untuk snack & pre/postworkout meal, sports supplement seperti whey protein adalah sesuai kerana ia senang dibawa kemana-mana
  • Elakkan makanan/minuman berkarbohidrat beberapa jam sebelum sessi kardio untuk menggalakkan pembakaran lemak!
  • Jumlah protein untuk setiap hidangan: ~20-35g/hidangan
  • Penting: Lupakan crash diet tetapi makan kerap dengan hidangan yang sederhana (dan seimbang) kerana ia memastikan badan mengunakan nutrisi dengan efficient dan tidak dapat menyimpan makanan berlebihan sebagai fat!
  • Makanan tambahan yang diganjarkan:
    • Whey Protein
    • Fat Burner: Saya hanya menasihatkan penggunaan fat burner (atau fat loss supplement) kepada mereka yang sudah dapat mengawal pemakanan and training dengan berkesan. Kalau anda tidak mengawal pemakanan, tiada supplement yang dapat membantu anda.

Senaman

  • Di sini pentingnya kombinasi kardio and weight training. Kardio untuk membakar lemak dan weight training untuk mengekalkan otot yang sedia ada. Kalau tak nanti kurus kering.
  • Gunakan split routine untuk melatih seluruh badan dalam seminggu, seperti berikut:
    • Mon: Bahagian Atas Badan
    • Tue: Kardio
    • Wed: Rehat
    • Thurs: Kardio
    • Fri: Bahagian Bawah Badan
    • Sat: Rehat
    • Sun: Rehat
  • Jumlah set bagi setiap muscle group adalah dalam lingkungan 12 set (3-4 set untuk setiap exercise).
  • Bilangan rep/set secara amnya adalah lebih lebih tinggi dengan ~ 8-12/set.
  • Jangan melakukan senaman yang sama setiap minggu, gunakan pelbagai sudut yang berbeza to continually shock otot anda.
  • Bila kita training untuk weight loss, kita juga melakukan weight training untuk dapat definition. Di sini kita melatih setiap otot dari pelbagai sudut untuk sculpting atau toning.
  • Penting: Tak kira reps/sets, anda mesti melatih dengan intensif kerana kita masih inginkan growth stimulation pada muscles, juga focus kepada bahagian negative rep
  • Gunakan freeweights jika boleh.
  • Jangka masa sessi latihan dalam lingkuan 60minit.
  • Untuk senaman pemberat, pastikan anda mengambil hidangan pre and postworkout meal sebelum/selepas sessi latihan (lihat Pemakanan)
  • Kardio adalah penting untuk membakar kalori extra yang akan terus membantu untuk memastikan bahawa kalorie masuk < kalorie keperluan badan anda.
  • Sessi kardio boleh dilakukan beberapa kali seminggu dan panjang setiap sessi paling kurang 20 minit.
  • Gunakan senaman internal untuk sessi kardio to kurangkan breakdown otot.
  • Walau menggunakan interval training atau training secara berterusan, pastikan intensiti sentiasa mencabar.
- Artikel iluvislam.com

okai...
stop marah2 org ye
mari kite belajar cara menurunkan berat badan dgn betol

uurrmmm..
mudah...tapi..part senaman mcm payah banyak =p
bukan saye xtau...
penah belajar dulu...malah sepatutnya lebih arif..

tp...
xpernah nak apply
dulu2...zaman muda mudi...
teramat peka soal berat badan
sentiasa xpuas hati..
sanggup diet + jogging hari2 [rindu masa jogging petang2 dgn najwa kat taman bank negara...sungguh2 kami mase tu~~]

sekarang...
smua jeans + blouse dolu2...di pandang sepi

ingat ibu aishah..
jgn pandang sepi pd badan yg makin berisi
USAHA TANGGA KEJAYAAN!!~~

pertanyaan::

ade sape2 tau mcm mne nak turun berat bdn cara mudah???

.......ibu aishah nak update pasal xtiviti kami di cyberjaya ari tuh
byk gambar...tapi, adik pinjam broadband 2minggu...sungguh xBEST!

xpe...biar lewat, asal hapdet ye!


ibu aishah rindu mau kelihatan begini lagi~~

men*ump*h org

pertama sekali...
mintak maaf

kedua
ko mcm S**L
nyemak dlm nih...

sila blah ok!
ko xdijemput baca blog nih...

ok
stop
titik!

Sunday, March 20, 2011

hati saye tertinggal di sana

hati saya tertinggal di sana
bersama chenta hati
.
.
.

saye mau begini selalu
jalan2 cari pasal bersama chenta hati saye yg 2 org tu
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
saye masuk opis hari nih dengan mata yang rabak
badan lenguh2 yang amat
uuuurrrmm...
dan dengan rasa yang paling malas!
sebab....
saye nak tinggal sebumbung dgn en.hubby
mau keluarga kecil kami ade di rumah cyber
mungkin rasa tu masih kuat sbb baru semalam saye
bersuka ria dgn chenta hati di rumah cyber
xpuas...xlepas...ridu!
.
.
.
.
.
tapi...xterdaya saye mcm tu
kena akur je la
yang paling penting
SABAR + DOA
semoga Allah buka pintu rezeki saye di Putrajaya..
Amin!



ibu aishah...!
stay positive!!!!!!!!!




Saturday, March 19, 2011

MENCI!~

saye sgt benci...
saye ke yg x celik???
[nak celiok macam mana da pkul 1.30am???]
aaarrrhhhggghhh
geram
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tapi...
saye berjaya juge transferkan gambar ni ke henfon saye



kerja gila nih
semata-mata mau jadikan wallpaper henfon
SBB TERLALU SUKA
walaupun masa nih aishah ku syg berkaki ayam
[kasut tertinggal dlm kete ibu...xpe, dpt plak kasut baru...kikikik]
.
.
.

.
.
.
.
henfon lama saye lagi bagus la!
sile jgn kecik ati ye henfon baru!~

Friday, March 18, 2011

satupetang

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
satu tengah hari...
saye yang kerje  separuh hari  [boleh ek gitu??????]
bergegas balik

tapi kenape bleh jem plak??
pelik!
 
tibe2 hujan turun...
xpe..
hujan itu rahmat

tapi...
[perkataan faveret pertama untuk entry kali nih]
yg xrahmatnye...
jalan jd sumbat mcm sardin dlm tin
payah sungguh!

tapi...
tibe2
[perkataan faveret kedua]
ade dua buah kenderaan yg amat saye sukai...gilai
betol2 depan kete saye..

uuurrmmm...
hakikatnye
muhasabah diri la ibu aishah
bersyukur dgn ape yg ade

saye suke viva vtec saye tau!
en.hubby yg byk support tau!
saye cume tau bawak saja tau!

sekian...

senyum!




Wednesday, March 16, 2011

morning!

check out da time buddies!
ibu aishah sgt suke wat entry laju2+mencelah
entry nih selepas solat subuh...sebelum bersiap nak g kerja
hari nih mau jalan jauh
melawat my cousin yg tgh sakit tenat di bangi
semoga Allah melindungi k.elly

semoga perjalanan kami selamat

semoga aishah ok dlm flight

dalam keadaan aishah yg tak berapa nak stabil...besarla harapan

ibu semoga aishah ok2 saja...
semoga jumpa lagi

babai!!!

tunggu masa nak siapkan entry "aksi aishah yg sgt mendebarkan kami..."

tuuuunnnggguuuu.............

ok...

babai!~





Sunday, March 13, 2011

nota kaki


mau kata apa lagi
semua org xperfect
kita hanya hamba-Nya

tapi
Dia sentiasa berikan kita ruang utk perbaiki diri
menambah baik segala kekurangan

cuma, kadang2 kita yang lupa
kita yang buta
lupa yang kita ni, mmg kekurangan
buta yang kita ni ada cela sana-sini

'look beyond the imperfection'
never look it with an empty stare
try to fixed it
and be a better person
at least in ur tiny space

love u work station!!!!
[kalu pandai, try la related kan dgn entry nih]
kikiki...