Sunday, August 14, 2011

resepi #1

gigihla ibu intan...
kate nak share resepi..
so...

mintak maaf puan2 dan tuan2
sbb kelewatan saye mempersembahkan resepi2 saye yang x seberapa ini
[saye tau...bunyi mcm poyo sbb bajet ade org bace jek...tp xpe...ini blog saye...so ade i kesah makkkk????]
alaaaa...semua org tau masak ape yang say masak
cume nak berkongsi + menambah baik ape yang da sedia tahu
no hal la kan....

senarnye semua resepi saye dpt dr mama tersayang
so, saye nye taste evaluation base on mama punye la...
saye akan usahakan sampai rase itu jd same

so far....alhamdulillah...menjadi....

since all da cooks was prepared by me...
so, all i named it as ''ala-intan punye resepi'' la ek...
sounds so ''kacang lupakan kulit''...
tapi, saye tau...mama xkesah pon
xkan nak charge royalti ngn anak sendiri kot...
kuikuikui..
jgn buang masa...
meh kite kongsi resepi pertama...

let me present u....

NASI AYAM ala-intan =)
[sounds so nice kan..kan,,,kan.....]

1. SUP AYAM
- Ayam 1 ekor
-halia [kena super duper besar ok....ketuk sampai pecah2]
-bwg putih 2 labu besar [yang ni pun ketuk sampai pecah2]
-biji halba 1 sudu kecik


-rebus semua dalam periuk dgn air yang agak byk [sbb air rebusan tu nak di guna utk masak nasi+buat sup]
-tutup periuk semasa merebus....tunggu sampai ayam betol2 masak....[lame sket pun xpe...baru la air rebusan tu ala2 kaw gitu...hihihi]
-bile da ayam da masak, asingkan ayam dr air rebusan itu tadi
-then bahagi 2 air rebusan tadi.....1 bahagian di ambil semua halia+bawang putih.....1 bahagian lagi, kosong...
- air rebusan yang kosong tu kita tambahkan dgn sedikit garam+ajinomoto
-siap sudah sup ayam nya......

2. NASI AYAM
-beras
-air rebusan ayam+halia+bwg putih
-3 sudu besar majerin
-daun pandan
-minyak masak
-garam+ajinomoto

-basuh bersih beras da toskan sampai kering
-masukan air rebusan ayam+hali+bwg putih+majerin+daun pandan+minyak masak+garam+ajinomoto
-kalau nasi xcukup minyak masak, die akan melekat2 tau...nasi ayam akan jd xbest kalau nasinya mcm ala2 melekat gitu...
-gaulkan semua....then tekan la butang cook... =)

3. AYAM GORENG
-ayam yang direbus
-kicap pekat/cair

-ratakan kicap pada ayam
-goreng dlm minyak dengan api yg sederhana saja
-goreng kejap je ek sbb ayam tukan da masak
coution:: hati2 sbb minyak akan meletop2 tau!

4. SOS
- 8 biji lada besar
-10 biji lada jarum [yang merah2 je tau]
-3 sudu sos cili
-2 sudu gula
-garam
-asam limau [jus nya]

-blend lada besar + lada jarum [guna air masak ye!]
-letakkan semua bhn di atas secukup rasa ok


and...
SIAP!

hasilnya...









No comments:

Post a Comment